today29 Nisan 2024 Pazartesi Saat 16:05
Türkiye Suriye Dostluk Festivali Açılışı

Reyhanlı Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Şanverdi öncülüğünde Belediye Binası Önünde Türkiye Suriye dostluk festivalinin açılışı, kurulan çadırlarla geniş kapsamlı ve bir şekilde yapıldı.

Reyhanlı Belediye binası önünde saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan festivale Hatay – Suriye Dostluk ve Kardeşlik Derneği, İnsani Şam Derneği, Ata Derneği, IRC Deneği Toplum Merkezi, Gönül Pınarı Derneği, Semerkand, Tahsil çağındaki Talebelere yardım derneği ve Mikrokredi gibi dernekler katılarak Türkiye Suriye sanat sergisi, Folklor gösterileri, müzik dinletileri, masa tenisi turnuvası, çocuk oyun grupları yarışmaları, Mehteran gösterisi ve çeşitli eğlencelerle renklendi.

Türk vatandaşlarının ve Suriyelilerin yoğun ilgi gösterdiği festivale, Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Akparti İlçe Başkanı Mustafa Yıldız, muhtarlar, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Şam Derneği Başkanı Muhammed Abu Duvaydu, "Biz Suriyeliler olarak kanlarımızı kaybettik, ailelerimizi kaybettik, evlerimizi kaybettik. Bizim için çok değerli şeylerimiz kaybettik ancak çok değerli kardeşler kazandık. Bize kucak açtınız. Bize ikramda bulundunuz. Lütfen bizlere tahammül ediniz. Eğer bizlerden bir hata geldiyse bizleri bağışlayın” dedi.

Belediye Başkanımız Hüseyin Şanverdi; Açılış konuşmasında şunları söyledi. “Yaşanılan iç savaştan dolayı ülkemize sığınan Suriyeli misafirlerimize kucak açtık. Köklü temellere dayanan tarihimizin ve akrabalık ilişkilerimizin yanı sıra Müslüman kardeşliğimizin de ortak payda olduğu noktasında misafirperver bir duruş sergileyen ülkemiz tüm dünya ülkelerine örnek olmuştur. Reyhanlılı kardeşlerim de, bu duruşu sergilemekte ve merkez nüfusumuz kadar, yaklaşık 70 bin Suriyeli kardeşini misafir edip ekmeğini paylaşmaktadır.

Reyhanlı, çeşitli unsurlarla bu kardeşliğe fitne fesat tohumlarını atmak isteyenlerin hep karşısında olmuş ve birlik beraberlik doğrultusunda çizilen yoldan hiç ayrılmamıştır.
Bu yıl da Türkiye ve Suriye Halklarının kardeşliğini pekiştirmek ve kardeşlerimizle birlikte Reyhanlı’yı tamamladığımızı tüm dünyaya gösterme için “Türkiye Suriye Dostluk Festivali” düzenliyoruz.

Düzenleyeceğimiz festivalde Suriye ve Türkiye kültürleri sergilenecek, sanatsal alanlarda benzer ve ayrı yönlerimiz sunulacak olup; folklor, müzik, el işi ürünleri ve yemek gibi birçok alanda kültürler, tüm şehirlerden gelen misafirlerimize tanıtılacaktır.

Burada diğer amacımız ise; yardım ve eğitim derneklerine katkı sağlayarak, kimsesiz yardıma muhtaç öğrencilerimize ve Suriyeli misafirlerimize destek vermektir.
300 bin insan öldü fakat Birleşmiş Milletler kılını bile kıpırdatmadı ama üzülmeyin sizinle beraber T.C devleti var, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN var.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz Suriye halkının yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir.

Ben başta Reyhanlılı kardeşlerime bu ensarlık görevini yerine getirdikleri için teşekkür ediyorum. İlçe kaymakamlığına, ilçe emniyet müdürlüğüne, Türk ve Suriye Dernek yetkililerine ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma bu festivale desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler ise, Suriye topraklarına kan ve gözyaşlarının düştüğü 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 300 bin Suriyelinin hayatını kaybettiğini söyledi. "Bu insanlar bir ideal için şehit oldular. Sadece Suriye halkı bu acıyı yaşamadı. Aynı zamanda onlara kapılarını ve yüreklerini açan Reyhanlı halkımızda bu acıyı yaşadı. Bu süreç içerisinde sadece Reyhanlı’mız da 46 vatandaşımızı kaybettik” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ve davetli misafirler ile birlikte Festivalimizin açılışını yaprak festivali gezdiler.

Ayrıca Festival etkinlikleri kapsamında 21 Mayıs Perşembe günü saat:20.00’da Reyhanlı Tayfur Sökmen Stadyumunda sanatçı Uğur Işılak sahne alacaktır. Tüm halkımız davetlidir.

{hwdvs-player}id=26|width=560|height=340{/hwdvs-player}