today26 Nisan 2024 Cuma Saat 05:51
Ambalaj Atıkların Kaynağından Ayrı Toplanması

Ambalaj Atıkların Kaynağından Ayrı Toplanması

Temel terimler olarak bilmemiz gerekenler;

Ambalaj: Herhangi bir malzemenin zarar görmeden taşınabilmesi, kullanılabilmesi, tüketilmesi için; temiz tutmak, dış etkilere karşı korumak ve zedelenmesini önlemek amacıyla kullanılan malzemedir. Son dönemde ambalajlar koruma ve düzenli tutma işlevlerinin yanı sıra reklam amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Ambalajlar; kağıt, karton, cam, alüminyum, plastik, pet vb. malzemelerden yapılacağı gibi iki yada daha fazla malzeme aynı anda kullanılarak ambalaj olarak kullanılabilmektedir. Ambalaj malzemesi kısaca insan sağlığına zararlı olmayan kullanılması taşınması kolay her malzemeden yada aynı anda iki farklı malzemeden yapılabilmektedir.

Ambalaj Atığı: İlk kullanım ömrünü tamamlamış ve herhangi bir işlemden geçmeden tekrar kullanılamayacak özellikte olan ambalajlardır.

Kaynağından Ayrı Toplanması

Ambalaj atıklarının verimli olarak geri kazanılabilmesi için diğer organik (meyve sebze atıkları, yağlar vb.) atıklardan ayrı toplanması gerekmektedir.

Ambalaj atıklarının oluştukları noktada; gerek evlerimizde, mutfaklarımızda gerekse iş yerlerinde yada büyük işletmelerde ayrı toplanması hem ekonomik hem çevresel olarak en verimli toplama şeklidir.

Ambalaj atıklarının kaynağına yakın yerlerde bulunduracağımız ikinci bir poşet torba, ambalaj atıklarımızı ayrı toplamamıza yardımcı olacaktır. Kaynağında ayrı topladığınız ambalaj atıklarımızı en yakın ambalaj atığı konteynırına atmanız, atıklarınızın verimli olarak geri kazanılmasını sağlayacaktır.

Bilmekte Fayda Var…!

  1. 1 ton kullanılmış kağıdın geri kazanılması 17 yetişkin ağacın kesilmekten kurtarılmasını sağlar.
  2. 1 ton yeni kağıdın üretimine; 17 yetişmiş çam ağacı, 440 ton su ve 7600 kWh elektrik enerjisi kullanılmaktadır.
  3. 1 ton cam atığın geri kazanılmasıyla; 100 lt petrolden tasarruf edilir. Hava kirliliğinin % 20 su kirliliğinin % 50 oranında önüne geçmiş oluruz.
  4. Madenden çıkan alüminyumdan 1 kutu yapmakla, geri kazanılan alüminyumdan 20 kutu yapmak için harcanan enerji aynı miktardadır.
  5. 1 ton plastiğin geri kazanılmasıyla; 1,8 ton petrolden tasarruf edilir.

Bilgiler son derece kısa ve özet olarak verilmiştir. Bunların dışında iş gücü tasarrufu, yeni üretimler için çevre kirliliği, yeni atıkların meydana gelmesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Kısacası, ambalaj atıklarının geri kazanımı geleceğe miras bırakacağımız çevremiz için son derece önem arz etmektedir.



indir
images
unnamed
gerİ+dönüşebİlen+ambalaj+atIklarI