today19 Nisan 2024 Cuma Saat 12:11
Tarihi Çınar Ağaçlarının Bakımı ve Restorasyonu Projesi Başladı

Tarihi Çınar Ağaçlarının Bakımı ve Restorasyonu Projesi Başladı

Tarihi Çınar Ağaçlarının Bakımı ve Restorasyonu Projesi'nin tanıtımı ve uygulaması törenle başladı.

Reyhanlı-Cilvegözü bölünmüş yolunda bulunan çınar ağaçlarıyla ilgili hazırlanan "Çınar Ağaçlarının Bakımı ve Restorasyonu" projesinin tanıtımı ve uygulaması törenle Start aldı.Proje Orman İşletme Müdürlüğünün işbirliğinde Reyhanlı Belediyesi, Reyhanlı Kaymakamlığı, Hatay İl Özel İdaresi, İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 53.Şube Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TEDAŞ İl Müdürlüğü, Diğer Kamu Kurumları, Sivil Toplum Örgütleri, Basın Kuruluşlarının iş birliği ile yaşama geçirilecek.

 

Platanus orientalis(Doğu Çınarı) olarak bilinen ve 85 yıllık oldukları bildirilen 242 adet Tarihi çınar TİGEM-Reyahanlı yolu(7 adet)/Reyhanlı-Cilvegözü yolu(142 adet)/Reyhanlı-Kırıkhan-Üçtepe Çatalhöyük yolu(43 adet)/Reyhanlı-Kırıkhan yolu Kırıkhan ilçe girişi (50 adet) bulunuyor. Tarihi Çınarlarla ilgili Reyhanlı Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, yaptığı konuşmada, yolların, uygarlığın anahtarı olduğunu ifade ederek, yollar yapılırken de doğanın tahrip edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Lekesiz, "Dünyanın 2. en çok büyüyen ülkesi olarak bölünmüş yolların yapılması kaçınılmazdı. Yolların projesinde, çınar ağaçlarının bir bölümünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gördük. Bir işi yaparken başka bir işi bozmamak gerek. Gelişmiş toplumlar bir tek ağaç için yolu değiştiriyorsa, çevrenin medeniyet olduğuna inanan bizler de onlarca ağaç için yolları değiştirmeliyiz dedik ve bu anlayışla önce projelerde tadilatlar yapıldı. Ağaçların hiçbirine zarar vermeyecek hale getirildi. Sonra yollar yapılmaya başlanıldı. Daha sonra da ağaçların tedavisi, rehabilitesi süreci başladı" dedi.

İlimizin sayısız zenginlikleri olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, "Cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz ama tarımı, sanayisi, ticareti, turizmi, sınır kapıları ve limanı ile Hatay bir başka. Tüm bu özellikleri bir arada taşıyan başka bir il daha yok" dedi.

İlimizin sayısız değerinin, ulusal ve uluslararası düzeyde doğru zeminlerde tanıtılması gerektiğine de vurgu yapan Lekesiz, "Bu yılsonu itibarı ile ilimize gelen ziyaretçi sayısı yaklaşık 258 bin oldu. Bu kadar zenginliğin olduğu bir yerde ziyaretçi sayısı da daha fazla olmalıdır. Demek ki hep beraber yapmamız gereken çok daha fazla işler var ve bizler de bunun için koşturuyoruz." Lekesiz, "Tarım, tarih, coğrafya ile adından sürekli söz ettiren Hatay ilimiz mevcut yapılarına da sahip çıkmaya devam edecektir. Sadece tarihimiz ve görsel mimarimiz ile değil mutfak kültürümüzle de dünyanın başkentiyiz" dedi.

Bereket coğrafyası zenginliği yıllarca sürdürebilmek ve gelecek nesillere bırakabilmek için şu anki mevcut değerlere sahip çıkılması gerektiğini anlatan Lekesiz, hazırlanan proje ile Reyhanlı-Cilvegözü karayolundaki 242 çınar ağacının bakımı, onarımı ve rehabilitesinin yapılarak ömürlerinin uzatılmasının sağlanacağını kaydetti.

Lekesiz'in konuşmasının ardından projenin tanıtımını yapan Antakya orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, karayolunda bulunan 242 çınar ağacının onarımı, bakımı ve rehabilitasyonunun 45 gün süreceğini bildirerek, projenin maliyetinin 35 bin 500 lira olduğunu dile getirdi.

Toplantıya Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ve çok sayıda davetli katıldı. Tanıtım toplantısının ardından Reyhanlı-Cilvegözü karayoluna giden katılımcılar, projenin uygulaması startı alınarak çalışmalar başlatıldı.

Reyhanlı Öncü Haber